De verschillende hypotheekvormen op een rijtje

Sta je op het punt om een huis te gaan kopen, dan is het in de meeste gevallen vanzelfsprekend dat je hiervoor een hypotheek nodig hebt. Het is er namelijk maar weinigen gegeven om een huis te kunnen bekostigen met volledig eigen financiële middelen. Het daarom dus ook van belang dat je je vooraf verdiept in de verschillende hypotheekvormen die er zijn en welke het beste bij je huidige situatie past. Het kan namelijk heel goed zijn dat een bepaalde hypotheek heel aantrekkelijk lijkt, maar dit uiteindelijk helemaal niet het geval is. Om wat duidelijkheid te scheppen in de verschillende mogelijkheden, hebben we enkele van deze hypotheken voor je op een rijtje gezet. 

Wat is een hypotheek?

Voordat we de verschillende vormen met je gaan bespreken, is het goed te weten dat deze jaarlijks kunnen veranderen. Waar je tot enkele jaren geleden nog een volledige aflossingsvrije hypotheek kon afsluiten, is dit nu niet meer mogelijk. Een uitzondering op deze regelen is de overbruggingshypotheek. Dit is een hypotheek die wordt afgesloten om alvast gebruik te kunnen maken van de overwaarde van het huis, terwijl je oude woning nog niet is verkocht. Het begrip hypotheek is bij de meesten natuurlijk wel bekend. Het is een leningsvorm die bij een bank of Frits Hypotheken kan worden afgesloten, voor het kopen van een woning, bedrijfspand of onroerend goed. 

Verschillende hypotheekvormen
Er zijn allerlei verschillende hypotheekvormen die je kunt afsluiten. Goed is wel om te weten dat dit jaarlijks kan veranderen en dat een hypotheekadviesgesprek van essentieel belang is. Er zijn namelijk bepaalde vormen die alleen mogelijk zijn wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Daarom hebben we de voorkomendste hypotheekvormen voor je op een rijtje gezet.

Annuïteitenhypotheek

Kies je voor een annuïteitenhypotheek, dan betaal je gedurende de volledige looptijd hetzelfde bedrag. Echter wel met de kanttekening dat dit uiteraard alleen de periode is waarbij de rente vast staat. Is deze periode afgelopen, dan zullen ook de maandlasten worden herzien op het moment dat je een hogere of lagere rente krijgt. Het voordeel aan deze hypotheek, is dat de verhouding aflossing en rente gedurende de looptijd flink veranderd. 

De voordelen 

Het grootste voordeel van deze hypotheekvorm, is dat je in het begin vooral veel rente betaald en relatief weinig aflossen. Dit heeft als voordeel dat je netto maandlasten een stuk lager uitvallen in het begint. De hypotheekrente is namelijk aftrekbaar, waardoor je dus een stuk minder betaald in verhouding. Vooral wanneer je als starter je eerste woning hebt gekocht is dit erg prettig. 

De nadelen

Vervelend genoeg zijn er ook enkele nadelen die kleven aan deze hypotheekvorm. Doordat je steeds meer hebt afgelost, zal het deel rente stukje bij beetje minder worden, waardoor je ook minder kunt aftrekken. Dit heeft als gevolg dat je netto maandlasten hoger zullen zijn dan voorheen.

Lineaire hypotheek

Deze hypotheek is voor een deel gelijk aan de annuïteitenhypotheek. Ook hier betaal je een deel rente en ook een deel aflossen. Het enige verschil tussen deze beide, is dat de aflossing maandelijks hetzelfde blijft.

De voordelen

Het grootste voordeel aan deze vorm, is dat zowel de netto maandlasten als de totale hypotheekschuld dalen. Dit komt doordat je je hypotheek lineair aflost. Dat betekent dat je dus een steeds groter deel van je maandelijks bedrag aflost en niet aan rente betaald. 

De nadelen

Zijn er dan ook nadelen verbonden aan deze hypotheekvorm? Helaas wel! Zo zijn vooral in het begin de lasten relatief hoog en kun je ook steeds minder hypotheekrente aftrekken. Dit komt namelijk omdat het hypotheekbedrag steeds iets lager wordt, dus het deel waarover je rente moet betalen ook.

Welke hypotheek past bij mij?

De uiteindelijke keuze voor een geschikte hypotheek is afhankelijk van enkele factoren. Wanneer je een promotie in het vooruitzicht hebt op je werk, waardoor je aanzienlijk meer gaat verdienen, kan het lonen om te beginnen met lagere maandlasten en gedurende de jaren deze te laten verhogen. Dit heeft namelijk als voordeel dat je het vaak bijna tot niet merkt. Het geld dat je namelijk meer gaat betalen, heb je namelijk voorheen ook niet gehad. Het is daarom dus ook vooral als starter fijn om wat lager te beginnen en naarmate je carrière steeds verder vordert, je maandelijks meer gaat betalen.


 

Kamersteigers: dit is wat je erover moet weten

> Read all about it

Verlicht je buitenleven

> Read all about it

Hoe knap je de tuin op?

> Read all about it

Wat maakt een gietvloer zo bijzonder?

> Read all about it