Douches in de tuin

Wat is er beter op warme zomerdagen dan een verfrissende afkoeling in je eigen tuin? Tuindouches zijn de ideale oplossing om snel de nodige afkoeling te krijgen. En zelfs als je geen zwembad hebt, hoef je in de zomer niet zonder het koele water te zitten. In dit tijdschriftartikel laten we zien waar u op moet letten bij het douchen in de tuin buiten en welke soorten tuindouches er op de markt verkrijgbaar zijn.

De 3 modellen buitendouches

In principe maakt men onderscheid tussen drie typen:

  1. Koude douche
  2. Koud/warm water douche
  3. Zonnedouche

Koude douches zijn de ideale tuindouches voor een snelle verfrissing buitenshuis (bijvoorbeeld na een paar baantjes in het zwembad of naar de sauna). Als u niet alleen op zoek bent naar een snelle afkoeling, maar ook vaker en uitgebreider wilt douchen in de tuin, is een warmwateroptie wellicht beter geschikt. De derde optie is de zonnedouche, die dankzij de zonne-energie ook voor warm water zorgt. Veel voorkomende materialen zijn roestvrij staal en chroom, maar er zijn ook houten douches van weerbestendig hardhout op de markt.

Verfrissing gegarandeerd: Tuindouches met koud water

Hier kunt u een standaard tuinslang aansluiten via een adapter en het water komt uit de douchekop op dezelfde temperatuur als het water in de tuinslang.

Tip: Als de tuinslang in de zon ligt, kunt u genieten van een korte warme douche, zelfs als u alleen een koude douche heeft!

Dit type douche kan niet veel doen, omdat het praktisch "alleen" een aantrekkelijker verlengstuk van de tuinslang is. Het is dus ook het goedkoopste model op de markt. Voor een snelle verfrissing buiten, maar altijd voldoende.

Aangenaam warm doucheplezier: Koud/warm water douches

Iets luxueuzer zijn de douchemodellen die zowel koud als warm water leveren. Dit kan worden gedaan door de douche aan te sluiten op de eigen warmwatervoorziening van het huis of door gebruik te maken van elektriciteit om het koude water te verwarmen. Hoogwaardige modellen hebben een mengkraan waarmee de watertemperatuur individueel kan worden aangepast.

Duurzaam gestraald: zonnedouches

Het meest duurzame model van alle buitendouches is zeker de zonnedouche. Hier kunnen ook normale tuinslangen worden aangesloten. Hier is een watertank inbegrepen, die door zonne-energie wordt verwarmd en zo voor warm water zorgt. Afhankelijk van de grootte van de tank zal het water enkele minuten of zelfs langer meegaan.

Dankzij de zonne-energie kunt u er ook een warme douche mee nemen, maar u betaalt alleen de kosten van koud water. Zo beschermt u het milieu en maakt u zich onafhankelijk van een stroombron en de kosten daarvan. Een kleine downer: U heeft hogere aanschafkosten en, afhankelijk van de capaciteit van de watertank, een kortere "warme" douchetijd dan bij een warmwaterdouche.

Tip: Het water mag nooit te lang in de tanks blijven, anders kan zich legionella vormen. Zorg voor een regelmatige circulatie of ververs regelmatig het water in de tank!

De juiste locatie voor de tuindouche

Naast de vraag welke van de drie bovenste modellen uw voorkeur heeft, is het ook belangrijk om te verduidelijken of u de voorkeur geeft aan mobiele of vast geïnstalleerde tuindouches in de tuin. Beide hebben voor- en nadelen en ook gevolgen voor de keuze van de locatie.

Met mobiele tuindouches bent u niet zozeer gebonden aan één locatie, maar kunt u deze individueel plaatsen en plaatsen waar het zinvol is. Met een spies, op een grondcontactdoos of een statief - deze modellen kunnen bijna overal in de tuin snel worden opgesteld.

Maar ook bij deze modellen is het logisch dat de wateraansluiting niet te ver van uw tuindouche verwijderd is. Dit voorkomt vervelend struikelgevaar door rondliggende tuinslangen. De meeste koudwaterdouches (en ook enkele warmwatermodellen) zijn ook mobiele douchemodellen.

Ter bescherming van gazons en bloemperken is het ook aan te raden om een geschikte vloer te voorzien voor mobiele douches, vooral als deze vaak worden gebruikt. Of het nu gaat om een plaat van weerbestendig hout (bijv. teak) of een grindoppervlak. Bij veel tuindouches is zelfs een vloerplaat bij de levering inbegrepen. Als u de trotse eigenaar bent van een zwembad, dan is het de moeite waard om de verfrissing van de douche niet te ver weg te plaatsen.

Permanent geïnstalleerde douches met een aantrekkelijke houten of stenen bekleding bieden u niet alleen meer privacy, ze zien er ook nog eens chique uit. Als u een douche op een vaste locatie heeft, kunt u ook direct zorgen voor een aangename vloer (bij voorkeur direct met een afvoer). De meest gunstige afwatering is een septic tank (minstens 80 cm diep en 40 cm breed), die gevuld is met grind.

Mag ik buiten douchen met zeep?

Hoewel er nu biologisch afbreekbare zepen, douchegels en shampoos op de markt zijn, moet u omwille van het milieu (vooral bij mobiele douches zonder goede afvoeraansluiting) het gebruik van verzorgingsproducten bij het douchen in de buitenlucht vermijden. Omdat elk verzorgingsproduct het grondwater onnodig vervuilt. Wil je van de buitendouche toch een kleine wellness-tempel maken, dan moet je de douche aansluiten op de rioolbuis.

Als men de tuindouche wil aansluiten op de eigen warmwaterleiding, moet men deze dichter bij het huis plaatsen (het beste op het terras). Indien dit gewenst is in het midden van de tuin, kan het nodig zijn om extra buizen aan te leggen. In beide gevallen is het de moeite waard om de doucheprojecten die op de huisbuis zijn aangesloten door een specialist, dus een loodgieter, te laten uitvoeren.

De zonnedouche, die anders individueel geplaatst kan worden, heeft ook een paar locatie-eisen. Want als de douche permanent in de schaduw staat, kan hij niet de prestatie leveren die u wenst. Maar als het waterreservoir op de juiste (= zonnige) locatie staat, kunnen watertemperaturen tot 60 graden Celsius worden bereikt. Met behulp van de mengkraan kunnen dan aangenaam warme temperaturen tot 39°C worden ingesteld.

Waar moet de tuindouche in de herfst en de winter worden geplaatst?

Als u heeft gekozen voor een mobiele douche, kunt u deze in de herfst eenvoudig verwijderen (laat het water weglopen) en vorstvrij opbergen. Dit geldt ook als er gemakkelijk afneembare onderdelen aan uw douche zitten.

Bij vast geïnstalleerde modellen moet u eerst al het water uit tanks, leidingen en douchekoppen aftappen. Als u er zeker van bent dat er geen restwater in de leidingen, slangaansluitingen en dergelijke achterblijft, kunt u het in een beschermhoesje wikkelen om het nog wat meer tegen vorst te beschermen.

Restwater in de douche kan bij vorst aanzienlijke schade veroorzaken aan uw buitendouche. Wees dus voorzichtig en neem de tijd om het water uit de douche te halen! Het is het beste om altijd de installatie-instructies te bewaren om de verwijderbare onderdelen te identificeren en af te voeren.

Overwinteren in de herfst is altijd een goede gelegenheid om uw tuindouche te verzorgen na het schoonmaken. Hoe intensief op uitgewerkt, dat hangt af van het materiaal. Als de douche houten onderdelen bevat (vaak de bodemplaat), is het nu de moeite waard om deze te oliën met een speciaal houtverzorgingsproduct. Hierdoor zullen ze volgende zomer beter bestand zijn tegen water. Onderdelen van roestvrij staal die in de loop van de zomer mat zijn geworden, kunnen met het juiste roestvrijstalen poetsmiddel weer glanzend worden gemaakt.

 
Tips voor een uitstekend zitcomfort in je woonkamer

> Read all about it

Styling tips voor buiten en tuin

> Read all about it

Energie aanvragen met spoed of zonder?

> Read all about it

Tips voor het kiezen van de juiste vloer

> Read all about it