Waarom krijgt mijn plant bruine bladeren?

Waarom krijgt mijn plant bruine bladeren?

Wil jij nog een nieuwe groene kamerplant? Kwekerij de groot kan jou daarbij helpen. Kamerplanten moeten goed onderhouden worden. Zorg dat ze voldoende zonlicht krijgen als ze dat nodig hebben en geef voldoende water. Doe je dit niet dan is de kans groot dat jouw mooie kamerplant beschadigd raakt. Bij een groene kamerplant vallen bruine bladeren sneller op. Zoek dan uit wat je anders kan doen bij de verzorging van de plant. Sommige planten vertonen opeens bruine bladeren, maar wat betekent dat nou? Lees het artikel verder om erachter te komen!

Kijk of je teveel of te weinig water hebt gegeven

Dat jouw plant bruine punten krijgt, is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten. De bruine vlekken maken de plant tevens minder mooi. De oorzaak van deze plekken is meestal de hoeveelheid water die je aan jouw plant geeft. Je geeft of te veel water of juist te weinig. Om dit probleem te constateren, kan je het beste de plant even uit zijn pot halen. Is de aarde doorweekt dan heb je de plant teveel water gegeven. Geef de volgende keren dus minder water aan jouw plant. Verwijder zoveel mogelijk de doorweekte aarde zonder dat je de wortels aantast en plant de plant in een nieuwe pot. Wees ook voorzichtig in de buurt van de wortels. Zitten er rotte wortels tussen, dan kan je beste voorzichtig verwijderen. Het kan ook zijn dat de aarde onderop uitgedroogd is. Geef de plant dan zo snel mogelijk weer water. Laat de plant ook niet gelijk verzuipen, door gelijk te veel water te geven.  

De luchtvochtigheid

Een andere reden voor het probleem van bruine bladeren is de luchtvochtigheid. Vooral in de winter als de kachel aanstaat, is de kans groter op uitdroging, omdat de lucht in huis dan droger is. Het hebben van een luchtvochtigheidsmeter in huis is handig. Je kan de luchtvochtigheid in jouw huis laten stijgen door de vaatwasser en de badkamer deuren op te laten staan wanneer die zijn gebruikt. Let ook op dat jouw kamerplant niet in de buurt staat van de kachel of verwarming. 

De voeding

Wat ook een probleem kan zijn is dat de plant te weinig of teveel voeding heeft. Het is verstandig om jouw plant een keer te verpotten naar nieuwe grond. Nieuwe grond betekent ook nieuwe voedingsstoffen. Je kan de plant ook overbemesten. In de zomermaanden hebben de kamerplanten meer voeding nodig dan in de winterperiode. Geef jouw plant ook alleen voeding tijdens de groeiperiode.
Hard water in huis? Dit kun je er tegen doen!

> Read all about it

Tips voor wanneer je zelf een zwembad gaat aanleggen

> Read all about it

De verschillende hypotheekvormen op een rijtje

> Read all about it

Hoe kan je je tuin opfleuren voor de lente

> Read all about it