Zo plant je een groene beukenhaag als een pro

Een van de mooiste planten om een klassieke heg mee te maken, voor afscheiding, privacy of meer sfeer in een tuin, park of oprijlaan is de groene beukenhaag. Volg deze stappen om gemakkelijk zelf groene beukenhagen te planten en binnen de kortste keren zal je de trotse eigenaar zijn van een prachtige volle heg.

Stap 1: de juiste timing

Om te voorkomen dat je groene beukenhaag niet goed aan de grond kan wennen en meteen beschadigd raakt of zelfs afsterft, is het belangrijk dat je de haag in de juiste tijd van het jaar aanplant. Een beukenhaag kan het beste tussen oktober en april geplaatst worden. Let hierbij wel op dat je de haag niet kunt aanplanten tijdens een vorstperiode.

Stap 2: de hagen kopen

Hoeveel groene beukenhagen heb je nodig om je heg aan te leggen? Dat ligt aan de omvang van de planten en de gewenste dikte van de heg. De eenvoudigste manier om de heg aan te leggen is in een enkele rij. Daarvoor heb je bij hagen van 50 cm breed ongeveer 5 hagen per meter heg nodig, omdat je de hagen dicht tegen elkaar plaatst. De vuistregel is dat je voor een viermaal zo dikke plant (200cm) 1 á 2 hagen minder gebruikt (4/5 per meter). Voor een dubbele rij neem je eenvoudigweg het dubbele aantal hagen en plaats je ze in zigzag-verband naast elkaar.

Stap 3: het aanplanten

Maak een gleuf in de grond ongeveer ter diepte van de kluiten. Voor een enkele rij hagen kun je uitgaan van 20cm breedte, voor een dubbele heg ongeveer 30cm. Maak de grond onderin de gleuf goed los zodat de hagen straks kunnen wortelen. Wacht een dagje met planten als de grond modderig is. Plaats de hagen tegen elkaar in de gleuf en stamp de grond stevig aan voor voldoende ondersteuning.

Stap 4: nazorg

Als de hagen eenmaal in de grond staan, ben je er nog niet. Het is mogelijk dat een van de planten na een aantal weken afsterft. Graaf de plant in dat geval uit en vervang hem. Geef de heg regelmatig water, zeker in droge periodes en snoei het regelmatig bij. Eventueel kun je de heg van speciale voeding voor groene beukenhagen voorzien om uitval tegen te gaan
Gietvloer is de oplossing

> Read all about it

Zijn zwarte kozijnen een blijvende trend?

> Read all about it

Zo maak je van je tuin een natuurlijke tuin

> Read all about it

Reptiel in huis nemen? Denk aan deze dingen

> Read all about it